Jan Praastink Wessels vertelt dat hij ruim 15.000 boeken heeft in zijn antiquariaat ‘Das Gute Ist Immer Da’. ‘Ik weet ook precies waar alles staat’. Verbazend ….en reden genoeg om achter Jan aan de winkel in te stappen.

Werkelijk boek aan boek, plank aan plank zowel op de verdieping als in de kelder staat vol. Propvol. Om een idee van de onderwerpen te geven 5 meter Deventer, 2,50 meter Amsterdam, 1 meter Rotterdam, 2 meter Louis Couperus, 5 meter sprookjes en mythologie, 2 meter Bommel, 2,50 meter Shakespeare, 3 meter Dickens,  2 meter Judaïca, 100 keer Stephen King en veel tandheelkunde. In een doosje wordt boekenvoorraad van enige omvang opgeslagen, bijvoorbeeld: 2 dozen J.S. Bach, 3 dozen Nieuw Guinea, 2 dozen Fontaine, 1 doosje Koningshuis België.

Jan vertelt dat hij als jongetje van 14 jaar al verrukt was van boeken. ‘Thuis, op de boerderij, hadden we die niet en dus fietste ik van Hummelo naar de Slegte in Arnhem om ze zelf te kopen. Zo is het begonnen. Uiteindelijk, na een burn-out, ben ik mijn boekenliefde gaan uitbouwen. Ik heb stage gelopen bij een Deventer antiquariaat. Ik heb er zoveel geleerd en heb de stoute schoenen aangetrokken. Als je iets wil… dan moet je het gewoon doen’ zegt Jan terwijl hij nog een wolkje wegblaast uit zijn pijp.

‘Ruim twintig jaar geleden is ‘Das Gute Ist Immer Da’ geopend. De naam van de winkel is geïnspireerd door Johann Wolfgang von Goethe en Boudewijn Büch’. ‘Boeken horen bij Deventer’ vervolgt Jan zijn verhaal. ‘Deventer heeft méér antiquariaten en  boekenaanbod dan Amsterdam. Dat koesteren wij onderling ook en werken allemaal samen onder het mom van ’Een dagje Deventer is een Dagje boeken’. We hebben als antiquariaten zelfs een website.

Deventer als Boekenstad kan trots zijn op ambassadeurs die hun boekenliefde uitstralen. Denk je eens in 15.000 boeken. Zo zijn er nog acht of negen antiquariaten in de stad. Met recht: Boeken horen bij Deventer.

Openingstijden:
di t/m vr 12.00 – 17.00 uur
za 11.00 – 17.00 uur
Kleine Overstaat 33