Bijna zestig jaar na de sluiting van textielbedrijf Ankersmit voelen oud-medewerkers Dinie en Theo de Kreek nog steeds de verslagenheid. Uiteindelijk houden ze aan hun ontslag uit de fabriek een huwelijk en huurwoning over. ‘Van ons laatste salaris hebben we onze flat ingericht.’
Deventer is in shock als Jan Ankersmit in december 1965 meedeelt dat Ankersmit per direct sluit. Het eerste massaontslag in Nederland is een feit. Een ramp voor Deventer en omstreken waarmee Deventer in negatieve zin voorloopt op de massaontslagen in de Twentse textielindustrie vanaf 1967. Meer dan duizend werknemers van Ankersmit verliezen hun baan, waaronder Dinie en Theo. Dinie begon in 1962 als 16-jarige bij Ankersmit op de Productieleiding en werkte uiteindelijk vier jaar op kantoor. Dit op aandringen van Theo die ze kenden van de drumband Actief (nu Muziekvereniging Actief) waarin ze beiden speelden en waarmee ze in 1961 verkering kreeg. Ook Theo was 16 toen hij in 1959 begon. Hij werkte in totaal zeven jaar bij Ankersmit en werkte ten tijde van de sluiting op het Bedrijfsbureau Veredeling A.
Geen protest
Dinie: ‘De mededeling kwam vlak voor Sinterklaas. We zeiden nog als grap “dat is een mooi Sinterklaascadeau”. Er was grote verslagenheid onder de medewerkers. De mensen hadden er geen weerwoord op.’ Van de een op andere dag komen er ruim duizend mensen zonder werk. Meer dan tien procent van de werkgelegenheid in Deventer. Het nieuws haalt het journaal en de VARA-nieuwsrubriek “Achter het Nieuws”, maar van enig protest was verder geen sprake. Geen bemoeienis van gemeente, provincie of de regering, ondanks het eerste massaontslag in Nederland. Theo: ‘Ook de bonden roerden zich niet.’ Wel vinden er onder het personeel enkele ludieke acties plaats, waaronder een in de fabriek gemaakt nep-graf als symbool voor de plotselinge sluiting.
13.5 miljoen gulden
In de laatste jaren voor de sluiting was er eigenlijk geen communicatie meer naar het personeel. Dinie: ‘Zo is de aandelenverkoop in 1964/1965 stilgehouden. In die periode werden alle aandelen door de familie Ankersmit voor 13,5 miljoen gulden verkocht aan Unilever.’ Theo vult aan: ‘Waarschijnlijk is dat een zet geweest van Jan Ankersmit, president-directeur van Ankersmit. Ik denk dat hij de bui zag hangen, dat het verkeerd zou gaan.’ Vanaf de jaren 60 was er wereldwijd crisis in de textielindustrie. De Afrikaanse markt, de belangrijkste afzetmarkt voor Ankersmits wasdrukproducten, stortte in. ‘Om die reden’, denkt Theo, kozen de eigenaren van Ankersmit voor het grote geld.’ Dinie: ‘13,5 miljoen gulden was een godsvermogen in die tijd. (Volgens het CBS staat 13,5 miljoen gulden in 1965 gelijk aan 9.371.176.802 euro, zegge €9,3 miljard in 2022).
Werk te doen
Ondanks de plotse sluiting is het werk in het bedrijf nog een jaar doorgegaan. Dinie: ‘Lopende orders moesten worden afgemaakt. Al snel na de bekendmaking van de sluiting werd ik door de directie gevraagd of ik nog een periode wilde doorwerken. Dat wilde ik wel, want ik had het reuze naar mijn zin, het was helemaal mijn ding’, glundert Dinie nu nog. ‘Ik zat daar op de afdeling Productieleiding. Daar kwam alles binnen wat er geproduceerd werd. Staaltjes stof moesten gedocumenteerd en berekend worden. Na de sluiting ging op een gegeven moment die afdeling dicht en kwam ik op de Afdeling Verkoop Buitenland, de afdeling die zakendeed met Afrika. Later kwam ik nog te werken op de afdeling Boekhouding. Ik heb in een korte tijd veel verschillende dingen gedaan. Heel leuk. Eind 1966 was het klaar.’
Theo en Dinie bij het Ankersmit monument op de Zandweerd.
Extra loon
Theo: ‘Na het bericht van de sluiting gingen veel mensen solliciteren, vonden snel ander werk en namen ontslag. Er was toen geen grote werkloosheid. Hierdoor werd de directie overspoeld door vele ontslagaanvragen en moest snel ingrijpen, want er waren veel orders die nog uitgeleverd moesten worden. De directie heeft toen snel op verschillende plekken in de productie mensen een contract aangeboden voor een half jaar met driemaand extra loon en de optie om tot eind 1966 in dienst te blijven. Ik mocht ook blijven, op de productieplanning, die een centrale rol had in de afhandeling van de lopende orders. Er was toen zeker nog voor vier tot vijf maanden werk. Ik kreeg een contract tot juli 1966 met de mogelijkheid tot december in dienst te blijven. De overgebleven medewerkers vonden snel ander werk in de textielindustrie in Twente, maar ook in Deventer bij bijvoorbeeld Thomassen & Drijver (nu Trivium).’
Trouwen
Dinie: ‘Er was in die tijd geen grote werkeloosheid, wel grote woningnood, vergelijkbaar met nu. De gemiddelde wachttijd bij het Gemeentelijk Woningbureau bedroeg al gauw zo’n zeven jaar.’ Theo: ‘Met de sluiting van Ankersmit vertrokken er veel mensen en kwamen er huurhuizen – in eigendom van Ankersmit – vrij. Ik wist dat en was zo slim om bij de contractverlenging aan de maatschappelijk medewerker van Ankersmit een huurhuis te bedingen.’ In die tijd was het gebruikelijk dat werkgevers huizen in eigendom hadden voor het personeel. Om daarvoor in aanmerking te komen moest je wel getrouwd zijn. ‘We waren toen jong, eigenlijk te jong. Ik was 23 en Dinie was net 20. We hebben die beslissing genomen, zijn getrouwd in mei 1966 en kregen een flat op de Rivierenwijk, aan de Haringvlietstraat. Daarnaast kregen we met het contract beiden nog eens drie maand extra uitbetaald. Dat kwam ons goed uit, want met dat geld konden we ons flatje inrichten.’
Het voorwerp dat Theo vasthoudt een schietspoel is, dat ze vroeger gebruikten voor het weven van stoffen.
Na Ankersmit
Dinie en Theo hebben na Ankersmit nog een bloeiende carrière bewandeld. Dinie werkt achtereenvolgens bij Stegeman, bij het medisch consultatiebureau voor alcoholisme (MCB) in Deventer, bij uitzendbureau Raad en Daad in de Nieuwstraat, bij Calpam op het industrieterrein, bij architect Rijtsma in Twello, bij uitzendbureau Dactylo en tot slot bij Twijnstra & Gudde waar ze meer dan 25 jaar tot haar pensioen heeft gewerkt. Nu doet ze nog vrijwilligerswerk en is ze betrokken bij deSalon fotografen collectief in Wilp. Theo kreeg al voordat het werk stopte bij Ankersmit een baan aangeboden bij Thomassen & Drijver. Na een reorganisatie koos hij ervoor om hierna bij Auping aan de Laan van Borgele te gaan werken. Daar heeft Theo gewerkt tot zijn pensioen, waarna hij als vrijwilliger is toegetreden tot de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED). Daar is hij tot nu toe verantwoordelijk voor alles op het gebied van fotografie. Zowel Theo als Dinie zijn altijd verbonden gebleven met Deventer, geheel in de lijn van Theo’s vader en oom die in de jaren ’30 in het kampioenselftal speelden van Go Ahead dat destijds twee keer landskampioen werd.
Meer weten?
Lees hier over de geschiedenis van Ankersmit.
Boek: Ankersmit. Honderd jaar katoen in Deventer. Een fabrieksgeschiedenis vol herinneringen van oud-werknemers; door Heleen Janszen en Sam de Visser.
Documentaire: Opgedoekt, documentaire over Ankersmit Deventer; Producent: RTV Oost; Camera en Edit: Tom Meerbeek. 2015. De documentaire is nog steeds te zien op YouTube.
Fotografie: Viorica Cernica